• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Fibre textile

  Fibre textile

       
   20.09.2013    7774 Accesări    

  Fibre textile

   

  Existența și dezvoltarea omului au presupus și presupun satisfacerea unor multiple nevoi. Pe lîngă hrană și adăpost, acesta mai trebuia să-și adune materiale pentru confecționarea îmbrăcămintei. Ca și în majoritatea situațiilor, natura a fost cea care asigura satisfacerea nevoilor naturalbiologice omului de dinainte. Timp de mii de ani, prin diverse mijloace și încercări, acesta a reușit să creeze anumite tehnologii indispensabile în identificarea unor materiale corespunzătoare pentru confecționarea hainelor. Ca rezultat, în circuitul economic au apărut o serie de produse naturale precum blănurile, lîna, inul, cînepa, bumbacul etc.

  Fibrele textile constituie materia primă de bază a industriei textile și un material important pentru multe alte domenii ale tehnicii.

  Progresele științifico-tehnice contemporane, precum și cele ale industriei chimice, au contribuit la dezvoltarea și evoluția producțiilor de fibre textile pe plan mondial, fapt ce a determinat apariția de noi materii prime textile, cum ar fi fibrele chimice. Pînă în secolul nostru, singurele fibre textile erau doar cele naturale, iar prelucrarea lor era exclusiv manuală pînă la revoluția industrială de la sfîrșitul secolului XVIII. Ponderea cea mai mare era deținută de lînă (77%), urmată de fibrele liberiene (18%) și bumbac (doar 5%), iar după această etapă, o dată cu revoluția  industrială caracterizată de invențiile mijloacelor de producție din industria textilă, se schimbă fundamental structura materiilor prime. Astfel, după aproximativ 100 de ani, în 1869, ponderea prelucrării era de 81% bumbac, 13% lînă și 6% fibre liberiene.

  Țesăturile textile au rezistența mecanică redusă. Elasticitatea, mlădirea și porozitatea fină sînt cîteva din caracteristicele materialelor textilelor. Dezvoltarea industriei textile a devenit prioritară după cel de-al doilea război mondial, un accent deosebit punînduse pe fibrele sintetice. Factori circumstanțiali, precum retragerea ciclică a industriei textile, cerințele de piață diversificate, creșterea demografică, dar și evoluția creșterii nivelului de trai și de civilizație la nivel mondial au favorizat instabilitatea mondială a producției de fibre textile. Totuși, fibrele textile se numără printre cele mai utilizate de om pentru îmbrăcăminte. 

  În acest context, vă propunem spre achiziție și utilizare o nouă broșură atractivă din ediția „Industria de confecții". Această broșură este realizată pentru persoane și organizații care doresc să afle mai multe informații utile despre standardele din domeniul dat.