• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Degustați vinul ca niște experți adevărați!

  Degustați vinul ca niște experți adevărați!

       
   17.12.2013    6225 Accesări    

  Degustați vinul ca niște experți adevărați!

  Recolta s-a sfîrșit, vinul a fost îmbuteliat, deci a venit timpul vinificatorilor să invite amatorii în pivnițele lor, la degustarea vinului.

  Dar știați oare dumneavoastră, că degustarea vinului nu se face oricum și mai ales folosind orice pahare?

  Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a elaborat un standard internațional ISO 3591:1977 Analiză senzorială. Aparat. Pahar pentru evaluarea vinului. Acesta stabilește linii directoare pentru pahare speciale, care va permite să vă bucurați maxim de intensitatea completă al gustului vinului.

  Ținem să vă aducem la cunoștință totodată, că respectivul standard, a fost adoptat în calitate de standard național SM SR ISO 3591:2012 Analiză senzorială. Aparat. Pahar pentru evaluarea vinului, și poate fi utilizat pe teritoriul Republicii Moldova.

  Deci, standardul internațional ISO definește forma și dimensiunile paharului, ceea ce asigură că gura paharului este mai îngustă decît însăși forma sa. Această formă distinctivă a paharului păstrează mirosul vinului și contribuie la eliberarea deplină a aromei vinului.

  Plus la toate, conform standardelor internaționale ISO, un pahar de degustare a vinului, trebuie să fie din sticlă transparentă și incoloră, care va permite degustătorului să evalueze puritatea culorii vinului. 

  Prin urmare, paharul respectiv va permite să simțiți mirosul și gustul vinului cu o intensitate maximă. Veți putea examina vinul din pahar pentru a evalua profunzimea culorii sale, totodată pentru a sorbi gustul său și de a asocia diferite arome într-un singur buchet. Veți ține vinul în gură timp de cîteva secunde, perioadă suficientă pentru creierul dumneavoastră și pentru a savura pe deplin senzațiile unice.

  Deci, acum sînteți pregătiți să vă bucurați de un pahar de vin cu prietenii, fie că este vorba de un „nouveau”, sau o șampanie!


  ISO are multe standarde pentru analiză senzorială, care ajută profesioniștii din întreaga lume să determine textura, mirosul, gustul alimentelor și băuturilor, care prin urmare, la solicitările dumneavoastră, pot fi adoptate în calitate de standarde naționale pe teritoriul Republicii Moldova. 

  Reamintim, totodată și despre standardele naționale în domeniul vitivinicol cît și despre Broșura tematică Industria Vitivinicolă" elaborată de Institutul Național de Standardizare (INS). Aceasta conține descrierile succinte ale standardelor moldovene în domeniul respectiv și care vine în ajutorul tuturor producătorilor și distribuitorilor de vinuri, precum și organismelor de certificare.


  sursa: aici