• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Participarea INS la atelierul de lucru "Consolidarea relațiilor de colaborare dintre organismele naționale de standardizare și mediul academic"

  Participarea INS la atelierul de lucru "Consolidarea relațiilor de colaborare dintre organismele naționale de standardizare și mediul academic"

       
   17.10.2014    5165 Accesări    

  În perioada 8 - 10 octombrie 2014, în orașul Belgrad, Serbia a avut loc atelierul de lucru „Consolidarea relațiilor de colaborare între organismele naționale de standardizare și mediul academic”, care a fost organizat de către Organizația Internațională de Standardizare (ISO) în comun cu Institutul de Standardizare al Serbiei (ISS), totodată, evenimentul a fost co-sponsorizat de organismul național de standardizare al Coreei, Agenția Coreeană pentru Tehnologie și Standarde (KATS). KATS și Asociația Coreeană de Standardizare (KSA) au manifestat interes deosebit față de promovarea educației în domeniul standardizării. Astfel, în ultimul deceniu acestea au dezvoltat programe complexe pentru promovarea implementării cursurilor în domeniul standardizării în universități, școli și alte instituții de învățămînt; fiind dispuse să disemineze experiența coreeană cu organismele naționale de standardizare și universitățile din alte țări. 

  La atelierul de lucru sus-menționat au participat reprezentanți din 9 țări, inclusiv: Albania, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Moldova, Muntenegru, Serbia, Tadjikistan și Turkmenistan.

  Scopul întrunirii membrilor corespondenți ai ISO sus-menționați în cadrul unui atelier de lucru a fost oferirea suportului participanților de către organizatori în ceea ce ține de elaborarea programelor educaționale în domeniul standardizării sau îmbunătățirea celor existente (în dependență de țară). Atelierul de lucru de asemenea a constituit o bună oportunitate de a efectua schimb de experiență referitor la eforturile și activitățile fiecărei țări în ceea ce ține de consolidarea relațiilor de colaborare între organismele naționale de standardizare și mediul academic.

  În același timp, trebuie să menționăm că unul dintre rezultatele implementării „Planului de activitate al ISO pentru perioada 2011 – 2015” este includerea subiectului standardizării în curriculele educaționale. Astfel, acest atelier de lucru a fost cel de-al 4-lea eveniment organizat de ISO care vizează oferirea suportului țărilor în curs de dezvoltare sau cu economii de tranziție în ceea ce ține de elaborarea unor programe sau cursuri în domeniul standardizării pentru universități și alte instituții de învățămînt superior.

  Atelierul de lucru a inclus prezentarea informațiilor utile de către organizatori și discuții în grupuri bazate pe informațiile oferite în cadrul sesiunilor plenare, precum și pe experiența fiecărei țări în parte

  Printre subiectele incluse în agenda atelierului de lucru pot fi enumerate:

  -       Exemple de bune practici și istorii de succes din Republica Coreea; 

  -       Sistemul de educație despre standardizare al Republicii Coreea;

  -       Experiența Universității Konkuk;

  -       Prezentări privind educația în domeniul standardizării în școlile primare și secundare - informații și lecții învățate din experiența coreeană;

  -       Elaborarea de standarde de către generația viitoare;

  -       Revizuirea ghidului ISO pentru consolidarea colaborării dintre organismele naționale de standardizare și mediul academic - „Educația în domeniul standardizării” etc.