• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Industrie. Standarde pentru progres

  Industrie. Standarde pentru progres

       
   14.11.2014    4699 Accesări    

  Standardizarea aduce multiple și importante beneficii în activitatea diverselor ramuri industriale. Deși acest fapt este puțin conștientizat în cadrul societății, totuși, merită să accentuăm contribuția și importanța activității de standardizare pentru valorificarea și progresul industriilor din diverse domenii.

  Astfel, standardizarea  prin încurajarea tehnologiilor inovaționale și prin reflectarea acestora în standarde favorizează modernizarea industriei, și totodată, crește nivelul de calitate al produselor.

  În această ordine de idei, utilizarea standardelor în procesele industriale oferă următoarele avantaje:

  • minimizează prețurile de producție prin eliminarea unor cheltuieli adiționale; 
  • crește securitatea la locul de muncă prin eliminarea condițiilor periculoase, cu efectul reducerii cheltuielilor medicale datorate accidentelor;  
  • scade gradul de poluare al mediului înconjurător de către uzine și fabrici;  
  • stabilește un limbaj comun de interoperabilitate, care permite eliminarea barierelor tehnice din calea comerțului și promovează liberalizarea comerțului la nivel global; 
  • favorizează competiţia şi elimină concurenţa neloială; 
  • crește securitatea utilizării bunurilor şi serviciilor prin eliminarea elementelor nesigure. 

  Totodată, avantajele rezultate în urma punerii în aplicare a standardelor în procesele industriale contribuie implicit, și la dezvoltarea economică a țării prin obținerea unor economii de scală și accedere la piețe mari de desfacere.

  Astfel, în scopul unei dezvoltări eficiente și armonioase a organizațiilor industriale de pe teritoriul Republicii Moldova, Institutul Național de Standardizare (INS) pune la dispoziția tuturor părților interesate standarde din diverse domenii industriale printre care industria ușoară, industria mobilei, industria farmaceutică, industria alimentară, etc.

  De asemenea, ținînd cont de faptul că, în fiecare an, în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie, toți lucrătorii din diverse domenii industriale își sărbătoresc ziua profesională - Ziua lucrătorului din industrie, INS aduce sincere felicitări cu acest prilej tuturor specialiștilor din domeniu. Vă dorim multă sănătate, perseverență, performanțe și realizări frumoase în activitatea dumneavoastră consacrată dezvoltării continue a economiei naționale a Republicii Moldova.  

  Cu respect,

  Echipa INS