• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Institutul Național de Standardizare a organizat o masă rotundă pentru mediul academic

  Institutul Național de Standardizare a organizat o masă rotundă pentru mediul academic

       
   26.11.2014    4925 Accesări    

   

  La data de 25 noiembrie a.c. Institutul Național de Standardizare (INS) a organizat o masă rotundă pentru mediul academic. Evenimentul a întrunit specialiști din cadrul INS și profesori de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații, precum și Colegiul de Construcții Chișinău.

  Scopul acestui eveniment a fost de a comunica direct cu

  reprezentanții mediului academic cu privire la situația actuală în domeniul standardizării și stabilirea unei legături strînse de colaborare cu aceștia, precum și extinderea activității de  standardizare în mediul academic.

  Pe parcursul mesei rotunde specialiștii INS au realizat cîteva prezentări cu diverse tematici care au făcut referire la participarea INS în cadrul activității de standardizare regională și internațională; starea de lucruri actuală a standardelor naționale în noul context economic al Republicii Moldova; prezentarea Fondului Național de Standarde, modalități de consultare și achiziționare a standardelor și a altor servicii în domeniul standardizării prestate în cadrul acestuia; precum și posibilități de colaborare a INS cu mediul academic pe viitor.

  Evenimentul a început cu un cuvînt de salut al Directorului INS, dl Iurii Socol, care în discursul său a menționat că specialiștii INS sunt întotdeauna deschiși pentru colaborare cu profesorii universitari, precum și studenții interesați de domeniul standardizării. Totodată, dl Socol, a adăugat că, acest lucru este foarte important, contribuind în mod semnificativ la formarea unor viitori specialiști informați cu cele mai recente modificări și actualizări în domeniul standardizării atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și la nivel european și internațional.

  Totodată, șeful Departamentului  Standardizare al INS, domnul Lilian Bostan, în prezentarea sa a abordat situația la moment a standardelor naționale în contextul actual economic al țării. Astfel, dl Bostan a subliniat faptul că realitatea economică a Republicii Moldova este rezultatul mai multor factori ce s-au produs de-a lungul ultimilor 15 - 20 de ani la nivel mondial, printre care: globalizarea economiei, deschiderea piețelor, nivelarea hotarelor geo-economice, apariția companiilor transnaționale și tehnologiile galopante, precum și a competiției ce are loc la nivel mondial.

  În același timp, domnul Bostan a menționat faptul că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să implementeze o serie de obligațiuni. În acest sens, pentru domeniul standardizării acestea prevăd: preluarea tuturor standardelor europene; anularea standardelor naționale conflictuale; retragerea practicilor interne inconsistente cu cele europene; abținerea de la modificarea legislației și a practicilor interne, doar decît în scopul alinierii cu cele comunitare (păstrarea status quo-ului). Astfel, prin Acordul de Asociere cu UE, Republica Moldova are prerogativa de a adopta în calitate de naționale circa 18.000 de standarde europene în termen de 7 ani.

  De asemenea, acesta a subliniat faptul că, în prezent, în Republica Moldova, principiile de organizare și funcționare a sistemului național de standardizare sunt aliniate în mare parte la regulile și principiile europene și internaționale.

  În acest context, pe teritoriul Republicii Moldova sunt în vigoare circa 27.000 de standarde moldovene, printre care 7.700 sunt standarde europene (EN); 2.400 sunt standarde internaționale (ISO și CEI) și 16.200 standarde interstatale (GOST). 

  Astfel, ponderea standardelor europene și internaționale din totalul de standarde moldovene reprezintă 36%,  acesta fiind în creștere cu fiecare an.

  În cadrul mesei rotunde, s-a pus în  discuție și subiectul modalităților de colaborare a INS cu mediul academic. Astfel, specialistul principal al Centrului de  instruire al INS, dna Aurica Butnari, a precizat faptul că INS simte nevoia extinderii și promovării activității de standardizare în mediul academic, fapt ce va aduce beneficii atît profesorilor universitari și studenților, prin creșterea accesibilității la informații și informarea la zi despre domeniul standardizării, cît și pentru INS, prin promovarea și înțelegerea activității de standardizare, fapt ce va conduce la formarea unor specialiști profesioniști în domeniu. 

  La finalul mesei rotunde, profesorii universitari au fost invitați să facă o vizită la Fondul Național de Standarde (FNS) al INS, unde au făcut cunoștință cu practica de lucru a acestuia, precum au avut și posibilitatea de a consulta publicațiile elaborate de INS și alte publicații păstrate în cadrul FNS.

  Pentru detalii cu privire la eventualele colaborări, sugestii și opinii, rugăm profesorii universitari și alte părți interesate să ne contacteze la numărul de telefon: 022.905.325.

  Lucrările specialiștilor INS  prezentate în cadrul mesei rotunde le puteți consulta și descărca aici:

  Prezentare Relații internaționale 

  Prezentare Standarde naționale în contextul economic 

  Prezentare Fondul Național de Standarde 

  Prezentare colaborare INS cu mediul academic