• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Mici, dar inteligenți cînd este vorba de eficiență energetică

  Mici, dar inteligenți cînd este vorba de eficiență energetică

       
   01.12.2014    4473 Accesări    

  Mulți consideră că un sistem de management al energiei este necesar doar pentru companiile mari, însă o întreprindere mică de produse lactate din 

  Republica Moldova a demonstrat că se pot obține venituri semnificative cu investiții mici.

  Lactis este o fabrică mică de produse lactate din orașul Rîșcani, Republica Moldova. Cei 185 de angajați ai întreprinderii se mîndresc cu capacitățile de prelucrare a laptelui și producere a produselor lactate de înaltă calitate, precum cașcaval și unt. Însă, cînd au început să crească costurile suportate pentru energia electrică consumată, conducerea fabricii a decis să încerce să găsească o soluție pentru această provocare - să reducă consumul de energie. Pentru a realiza acest obiectiv, întreprinderea a implementat standardul ISO 50001 Sisteme de management al energiei.

  Doar într-un singur an și cu puține investiții financiare, fabrica a reușit să reducă consumul de energie electrică cu aproape 4%, iar consumul de gaze naturale cu 22%, ceea ce a condus la un profit financiar triplu raportat la investițiile lor.

  Directorul executiv, dl Gheorghe Angheluță a declarat că implementarea standardului ISO 50001 Sisteme de management al energiei, adoptat ca național prin standardul SM ISO 50001:2012 Sisteme de management al energiei. Cerințe și ghid de utilizare, a condus nu doar la atingerea obiectivului propus de întreprindere de a economisi bani, dar a contribuit și la obținerea unei serii de beneficii adiționale.

  „Noi am văzut beneficii mari, atît în ceea ce ține de performanțele noastre economice, cît și beneficii importante pentru societate și mediu, prin posibilitatea de a reduce

  consumul de resurse în cadrul proceselor operaționale și de a reduce emisiile în atmosferă", a spus el.

  Schimbările produse în cadrul fabricii includ crearea unor procese de monitorizare eficientă a consumului de energie, ceea ce permite identificarea perioadelor cînd consumul de energie este neobișnuit de mare sau de sesizare a perioadelor, cînd sunt pornite utilaje, a căror funcționare  nu este necesară în momentul respectiv.

  Modificările apărute în procesele de lucru ale fabricii se referă la faptul că aceasta poate obține beneficii prin utilizarea eficientă a unuia din cele două cazane aflate în posesia întreprinderii. În plus, constatînd că nevoile fabricii de răcire a apei depind sau de modifică în funcție de sezon, iar utilajul existent la moment era mult prea mare pentru a corespunde necesităților în lunile reci ale anului, întreprinderea a început să utilizeze un cooler mai mic pentru sezonul de iarnă - o mică investiție, care a fost recuperată în doar cîteva luni.

  Dl Angheluță a declarat că rezultatele obținute în urma aplicării standardului ISO 50001 Sisteme de management al energiei au fost o mare surpriză, și ei nu se vor opri aici.

  „Pînă în prezent, în anul 2014 noi am redus consumul de energie cu aproximativ 2% și consumul de gaze cu aproximativ 5%. Totodată, întreprinderea noastră are o listă lungă de alte activități pe care ne propunem să le realizăm, dar acestea necesită investiții de capital, lucru ce nu poate fi realizat imediat", a mai adăugat dl Angheluță.

  „Totuși, noi continuăm să lucrăm asupra îmbunătățirii eficienței energetice a proceselor noastre de lucru, în același timp, noi abordăm proiecte chiar mai mari pentru obținerea unor rezultate mai bune".

  Sursă: http://www.iso.org/iso/news.htm?refid=Ref1909