• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardul britanic BS 10500 Specificații pentru sistemul de management anti-mită

  Standardul britanic BS 10500 Specificații pentru sistemul de management anti-mită

       
   04.12.2014    4811 Accesări    

  Nimănui nu îi place să creadă că în cadrul organizațiilor, instituții publice sau private, din nefericire, persistă astfel de infracțiuni penale cum ar fi: luarea de mită și corupția. De aceea, Institutul Britanic de Standardizare (BSI) a elaborat standardul BS 10500:2011 Specificații pentru sistemul de management anti-mită, care va ajuta organizațiile din întreaga lume să întreprindă măsuri eficiente de combatere a fraudelor.

  Deoarece legislația anti-mită a devenit tot mai dură, riscul de corupție a crescut, în special pe piața mondială. Se preconizează ca liniile directoare privind măsurile de anti-mită vor deveni o cerință în mediul de afaceri, de aceea, este recomandabil să începeți să întreprindeți acțiuni în acest sens cît mai curînd.

  Oriunde nu v-ați afla, un sistem de management anti-mită certificat oferă dovezi că vă desfășurați activitatea conform practicilor anti-mită. Specificațiile acestui standard vor oferi organizațiilor suportul necesar pentru protejarea afacerii desfășurate, a lanțului de aprovizionare, dar cel mai important - a angajaților întreprinderii.

  De asemenea, standardul se aplică organizațiilor de toate mărimile, care își desfășoară activitatea în diverse domenii, în orice țară, fiind relevant atît pentru întreprinderile din sectorul public cît și  din cel privat. Standardul anti-mită este recomandat pentru cei care  activează în sectoarele industriale cu expunere sporită la risc, cum ar fi: industria construcțiilor,  domeniul inginerie, sectorul de apărare, minerit și altele.

  Ce este mita?

  Mita este o infracțiune care constă în promisiunea, oferirea sau darea de bani, în scopul de a îndeplini, sau a nu îndeplini ori a întîrzia îndeplinirea unui act referitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri. 

  Beneficiile standardului BS 10500 Specificații pentru sistemul de management anti-mită

  Standardul BS 10500 aduce beneficii mari pentru toate companiile. Oferind soluții pentru cererea continuă a clienților privind măsurile anti-mită, un sistem de management conform standardului britanic BS 10500 poate contribui la îmbunătățirea imaginii organizațiilor, sporirea încrederii în mediul de afacere, și totodată, la impulsionarea creșterii economice.

  Printre beneficiile implementării acestui standard se enumără:

  -       Familiarizarea cu noua legislație anti-mită;

  -       Crearea premiselor pentru stabilirea unor relații bazate pe încredere între furnizori și pentru asigurarea unei imagini mai bune  a instituției prin atragerea mai multor contracte;

  -       Monitorizarea și gestionarea riscurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare;

  -       Reducerea costurilor primelor de asigurare;

  -       Asigurarea respectării legislației;

  -       Îmbunătățirea continuă a celor mai bune practici de gestionare a riscurilor referitoare la luarea de mită.

  În același timp, Vă aducem la cunoștință  că Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a anunțat că va elabora un nou standard internațional pentru sistemul de management anti-mită (ISO 37001), care va avea la bază standardul britanic BS 10500. Activitatea de elaborare a noului standard este în curs de desfășurare, fiind preconizat să fie propus pentru comentarii publice la începutul anului 2015, iar varianta finală a standardului să fie aprobată în anul 2016.

  În contextul celor expuse mai sus, ținem să reamintim că Institutul Național de Standardizare (INS) a inițiat relații de colaborare cu Institutul Britanic de Standardizare (BSI) în vederea cooperării în domeniul standardizării cu privire la adoptarea standardelor elaborate de BSI în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, atît standardul BS 10500, cît și alte standarde britanice în domeniu, cum ar fi: BS 10501:2014  Ghidul de implementare a controlului  fraudelor în achizițiile publice, pot fi adoptate în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova la solicitare.

  Pentru informații detaliate, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: (+373 22) 905.340.

  Sursa: BSI