• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Acces fără obstacole

  Acces fără obstacole

       
   08.12.2014    4706 Accesări    

  De 29 de ani, Rania Python știe cum e să trăiești într-o lume a barierelor. Avînd deficiențe de vedere de la naștere, Rania ne povestește despre provocările și luptele ei, totodată abordînd și potențialul standardelor de a îmbunătăți calitatea vieții atît pentru ea, cît și pentru oricare altă persoană cu deficiențe de vedere.

  Deplasarea în spațiul fizic este considerată de către majoritatea dintre noi drept un lucru firesc, care are loc de la sine. Cu toate acestea, pentru unii oameni care au un handicap sau au mobilitatea limitată, o bordură întîlnită în cale sau cîteva trepte de scară pot constitui obstacole mari. Cu alte cuvinte, aspecte pe care oamenii obișnuiți  nu le dau importanță pot reprezenta  mari probleme pentru oamenii cu diferit handicap, din cauza neluării în considerare a necesităților lor în momentul proiectării acestora.

  La cei 29 de ani ai săi, Rania Python cunoaște acest lucru foarte bine. Deși are deficiențe de vedere de la naștere, ea reușește totuși să ducă un mod de viață activ fiind traducător independent din limba italiană, engleză și germană în limba franceză, activînd în orașul Chavannes, Elveția. Iar în acest an, ea a răspuns unei noi provocări prin participarea la concursul „Miss Handicap", un concurs de frumusețe organizat anual în Elveția pentru persoanele cu handicap. Prin participarea sa, Rania speră să devină un catalizator pentru încurajarea persoanelor cu handicap. Dar, mai întîi de toate, ea aspiră să schimbe percepția oamenilor prin sprijinirea persoanelor cu dizabilități și oferirea unor oportunități care să le permită să reușească să devină membri cu drepturi depline a societății. În discuția de mai jos purtată cu Rania, puteți face cunoștință cu provocările și luptele ei, totodată veți afla cum standardele pot contribui la eliminarea barierelor întîlnite zi de zi de persoanele cu deficiențe de vedere și la îmbunătățirea calității vieții acestora.

  ISOfocus: Ca persoană care are deficiențe de vedere, ce înseamnă accesibilitatea pentru tine? Ce ți se pare cel mai frustrant atunci cînd locuri sau lucruri nu îți sunt accesibile? 

  Rania: Accesibilitatea pentru mine înseamnă libertate. Atunci cînd  accesul este limitat, cel mai frustrant este incapacitatea de a face lucruri sau de a merge undeva pe cont propriu. De multe ori apelez la membrii din familie sau prieteni ca să mă însoțească în anumite locuri sau, chiar mai rău, cer ajutor de la persoane străine, ceea ce reprezintă într-adevăr o provocare. Cînd sunt prin oraș de una singură este extrem de dificil să găsesc o persoană care să vrea să mă însoțească și într-un final este o pierdere enormă de timp. Este foarte exasperant, din moment ce timpul este atît de prețios!

  Ce domenii din societate le consideri cele mai avansate în ceea ce privește accesibilitatea? Cum beneficiezi de ele?

      

       

  Computerele și multimedia, cu siguranță. Datorită tehnologiilor specializate, am avut posibilitatea de a urma studii de bază, astfel, eu pot scrie, citi și accesa internetul. De fapt, internetul oferă o mulțime de informații valoroase. De exemplu, nu este necesar să scanez cărți de rețete culinare, fiindcă pot găsi online o mulțime de idei care să-mi permită să gătesc bucate delicioase.

  Industria de telefonie mobilă oferă o accesibilitate enormă, mai ales cînd vorbim de smartphone-uri. Un ingenios sintetizator al vocii încorporat în iPhone-ul meu (opțiune a Apple VoiceOver pentru persoanele cu deficiențe de vedere) mă ajută să accesez mai multe aplicații utile, cum ar fi mersul trenurilor, hărți și date GPS.Pe de altă parte, în ceea ce privește integrarea în cîmpul muncii, societatea oferă acces limitat, și mai mult din milă. Cu calificări egale, fiecare ar trebui să aibă posibilitatea să-și găsească un loc de muncă aplicîndu-și cunoștințele în practică.

  Există standarde care ai vrea să fie elaborate pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere?

  Aș spune standarde în domeniul IT. Deseori, nu pot naviga pe website-uri, pentru cumpărături online sau banking online, deoarece ele nu sînt accesibile pentru sintetizatorul meu de voce și sistemul braille al ecranului. Avînd în vedere că obiectivul tehnologiei este de a face oamenii să fie mai independenți, cred că este important ca aceasta să fie accesibilă pentru toți, fără excepție.

  Un alt aspect ar fi aplicațiile GPS, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze mai ușor în mediul înconjurător. De exemplu, ghidare vocală în mall-uri și gări de trenuri ne va permite să ne deplasăm în siguranță de unii singuri. Cucerirea unor astfel de obstacole pe cont propriu este plină de satisfacții, însă fără o mînă de ajutor, aceste tipuri de spații sunt foarte greu de explorat. Acest lucru este valabil mai ales pentru magazine, unde obiectele sunt mutate mereu. Se fac progrese, unele aplicații pentru iPhone oferă chiar posibilitatea de a cunoaște conținutul unui produs prin simpla scanare a codului de bare.

  Avînd în vedere informația de mai sus, Institutul Național de Standardizare (INS) vine în întîmpinarea părților interesate și oferă spre consultare și utilizare standarde naționale, precum și standarde europene, internaționale și ale altor țări care pot fi adoptate în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova, după cum urmează:

  SM SR EN 81-70:2011 Reguli de securitate pentru execuția și montarea ascensoarelor. Aplicații particulare pentru ascensoarele de persoane și ascensoarele de persoane și materiale. Partea 70: Accesibilitate în ascensoare inclusiv persoane cu handicap;

  SM SR EN 12182:2010 Mijloace ajutătoare tehnice pentru persoane cu dizabilităţi. Cerinţe generale şi metode de încercare;

  SMV EN ISO 10535:2010 Elevatoare pentru transferul persoanelor cu dizabilităţi. Cerinţe şi metode de încercare;

  SMV EN ISO 16201:2010 Mijloace tehnice ajutătoare pentru persoane cu dizabilităţi. Sisteme de comandă la distanţă pentru deplasări zilnice;

  SR EN 12312-14:2014 Echipament pentru deservirea la sol a aeronavelor. Cerințe specifice. Partea 14; Vehicul pentru transportul persoanelor cu dizabilități;

  SR EN ISO 28803:2012 Ergonomia mediului fizic. Aplicarea standardelor internaționale persoanelor cu nevoi speciale etc.

  Sursă: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1903