• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Ziua Ușilor Deschise la Institutul Național de Standardizare

  Ziua Ușilor Deschise la Institutul Național de Standardizare

       
   10.12.2014    4398 Accesări    

  La data de 09 decembrie a.c. Institutul Național de Standardizare (INS) a organizat Ziua Ușilor Deschise pentru toți cei interesați de domeniul standardizării.

  Unul dintre obiectivele acestui eveniment a fost de a aduce la cunoștința celor prezenți despre situația actuală în domeniul standardizării naționale. Evenimentul a întrunit specialiști din cadrul INS și studenți și profesori de la Universitatea de Stat a Moldovei, Facultatea de Fizică și Inginerie, precum și de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Industrie ușoară.

  În cadrul întrunirii, participanții s-au familiarizat cu conceptul de standardizare, atît la nivel național, cît și cel european și internațional. Pe parcursul evenimentului s-au abordat subiecte ce țin de relațiile de colaborare ale INS cu organisme omoloage europene și internaționale și contribuția acestor colaborări la prosperarea și creșterea economică a Republicii Moldova. Totodată, s-au pus în discuție și realizările INS cu privire la îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Acordul de  Asociere cu Uniunea Europeană (DCFTA), precum și în Acordul privind Barierele Tehnice în Calea Comerțului (TBT/WTO).

  Astfel, în discursul său, dl Lilian Bostan, șef al Departamentului Standardizare a INS, a menționat beneficiile rezultate în urma aplicării standardelor, cu precădere a implementării standardelor europene și internaționale, care contribuie la sporirea competitivității întreprinderilor, facilitează progresul tehnologic și transferul de inovație, permite libera circulație a bunurilor și serviciilor pe piețe mari de desfacere, oferă avantajul de interoperabilitate între diferite rețele, mijloace de comunicare și utilaje.

  În aceeași ordine de idei, șeful Departamentului Standardizare a precizat cît de importantă este participarea la activitatea de standardizare a părților interesate în cadrul comitetelor tehnice, fapt ce le permite acestora să anticipe publicarea, modificarea, înlocuirea sau anularea unui standard din domeniul său de activitate, precum și să își promoveze opinia asupra subiectului abordat în cadrul comitetului tehnic.

  De asemenea, dl Lilian Bostan, a prezentat și starea de lucruri la moment în domeniul standardizării din Republica Moldova. Astfel, pe teritoriul țării noastre sunt în vigoare circa 27 000 de standarde moldovene, care includ 7 700 standarde europene (EN), 2 400 standarde internaționale (ISO) și (CEI) și 16 200 standarde interstatale (GOST). Șeful Departamentului Standardizare al INS a menționat faptul că din cele 7 700 de standarde europene în vigoare pe teritoriul țării noastre la moment, 90% dintre acestea au fost adoptate în ultimii 4 ani. Acest aspect confirmă îndeplinirea de către INS a obligațiunilor Republicii Moldova stabilite în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care presupun adoptarea a cel puțin 80% din standardele europene în calitate de naționale, ceea ce reprezintă circa 18 000 de standarde europene în termen de 7 ani.

  Totodată, în cadrul evenimentului dna Anastasia Pîslari, șef Departament dezvoltare, comunicare și relații internaționale, a făcut o introducere a conlucrărilor INS cu organismele de standardizare regionale și internaționale, prezentînd beneficiile acestor colaborări și atribuțiile INS în cooperare cu acestea.

  Așa cum INS este deschis spre colaborare cu părțile interesate și își propune să familiarizeze o audiență cît mai mare cu informații ce țin de activitatea de standardizare și avantajele acesteia, și de această dată, am invitat participanții la eveniment să viziteze Fondul Național de Standarde al INS. Astfel, profesorii și studenții au avut posibilitatea de a consulta baza de date a standardelor, care conține toate documentele normative de standardizare. De asemenea, aceștia au consultat și Buletinul de Standardizare, publicația lunară a INS, care include informații despre standardele moldovene adoptate, modificate și anulate, precum și alte informații relevante activității de standardizare din Republica Moldova.