• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardul britanic BS 102000:2013 Cod de practică privind prestarea serviciilor de investigație

  Standardul britanic BS 102000:2013 Cod de practică privind prestarea serviciilor de investigație

       
   15.12.2014    4258 Accesări    

  La data de 31 iulie 2013, Ministerul Afacerilor Interne din Marea Britanie a făcut un anunț despre intenția Guvernului de a supune reglementării activitățile particulare de detectiv la începutul anului 2014.

   Dispozițiile legale de atunci, care nu prevedeau reglementarea acestui sistem, permiteau oricui să își desfășoare activitatea de detectiv particular, indiferent de abilitățile, experiența sau prezența/lipsa antecedentelor penale. Ministerul de Interne a introdus un nou cadru de regulamentare cu scopul de a schimba această situație și de a asigura faptul că cetățenii țării sunt protejați împotriva unor potențiale activități criminale.

  Astfel, acest standard britanic a fost elaborat în mod special pentru prestatorii de servicii de investigații cu scopul de a demonstra faptul că aceștia corespund cerințelor esențiale, luînd în considerare că Guvernul britanic va permite licențierea unor astfel de genuri de activitate. 

  Standardul britanic BS 102000:2013 Codul de practică privind prestarea serviciilor de investigație conține recomandări privind gestionarea serviciilor de investigație, recrutarea  personalului, responsabilitatea operațională etc.

  Notă: Codul de practică poate fi, de asemenea, utilizat de toți cei care doresc să achiziționeze servicii de investigație.

  Standardul oferă linii directoare privind:

  • Desfășurarea investigațiilor;
  • Căutarea de informații și colectarea probelor;
  • Tehnici de supraveghere;
  • Prevederi legale și standarde relevante;
  • Gestionarea informațiilor;
  • Analizarea și reexaminarea.

  Elaboratorii standardului recunosc că unele dintre recomandările acestuia ar putea să depășească posibilitățile furnizorilor „mai mici” care prestează astfel de servicii, dar afilierea la niște organizații profesionale sau recurgerea la serviciile altor organizații specializate ar face posibilă conformarea acestor prestatori cu cerințele standardului.

  În contextul celor expuse mai sus, avînd în vedere relații de colaborare ale Institutului Național de Standardizare (INS) cu Institutul Britanic de Standardizare (BSI) în ceea ce ține de adoptarea standardelor elaborate de BSI în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova, menționăm că atît standardul BS 102000:2013 Cod de practică privind prestarea serviciilor de investigație, cît și alte standarde britanice în domeniu pot fi adoptate în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova la solicitare.

  Pentru informații detaliate, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: (+373 22) 905.303.

  Sursa: BSI