• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Împreună construim o lume mai sigură bazată pe standarde în domeniul energetic

  Împreună construim o lume mai sigură bazată pe standarde în domeniul energetic

       
   20.12.2014    4381 Accesări    

  Sectorul energetic este o ramură de bază a economiei naționale care îndeplinește un rol important în implementarea cu succes a programelor de dezvoltare a țării, precum și la menținerea stabilității social-economice.

   Descoperirea energiei electrice a reprezentat cel mai mare salt tehnologic din istoria umanității. Fără energie electrică și fără aplicațiile acesteia, nu ne-am fi bucurat de facilitățile pe care acestea ni le oferă în prezent în cele mai variate forme. De aceea, energia electrică este unul dintre elementele de bază care asigură dezvoltarea umanității, aceasta este folosită în toate domeniile de activitate: în iluminat, în medicină, în domeniul transporturilor etc. 

   Totodată, dorim să menționăm că în viitor sînt necesare eforturi mari pentru a asigura  securitatea energetică a țării, fie prin consolidarea forțelor proprii, fie prin atragerea investiților străine și, nu în ultimul rînd, prin implementarea standardelor europene și internaționale în domeniul energetic în scopul fortificării extinderii capacităților de generare și diversificare a surselor energetice. În acest sens, pot fi întreprinse diverse măsuri, inclusiv: conectarea la rețelele regionale de alternativă, implementarea proiectelor de eficiență energetică, valorificarea capacităților energiei regenerabile și conservarea  energiei.

   În acest context, vă aducem la cunoștință despre existența standardelor internaționale și europene în domeniul energeticii, adoptate în calitate de naționale pe teritoriul Republicii Moldova, care pot fi consultate și achiziționate în cadrul Institutului Național de Standardizare (INS):

   SM SR EN 16001:2011 Sisteme de management al energiei. Cerințe și ghid de utilizare;

  SM SR EN ISO 13790:2011 Performanța energetică a clădirilor. Calculul necesarului de energie pentru încălzirea și răcirea spațiilor;

  SM EN ISO 9806:2014 Energie solară. Captatoare termice solare. Metode de încercare etc.

  În același timp, cu prilejul sărbătorii profesionale Ziua energeticianului, Institutul Național de Standardizare (INS) din Republica Moldova își exprimă recunoștința și aduce sincere mulțumiri tuturor lucrătorilor din sectorul energetic, pentru devotamentul, munca depusă, profesionalismul înalt de care dau dovadă, dorindu-le sănătate, bunăstare și perseverență în activitatea de zi cu zi întru prosperarea țării noastre.

  Vă mulțumim pentru munca dumneavoastră!

  Cu respect,

  Echipa INS