• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardele privind emisiile de gaze cu efect de seră sunt la etapa de vot

  Standardele privind emisiile de gaze cu efect de seră sunt la etapa de vot

       
   16.12.2015    6716 Accesări    

  Schimbările climatice sunt la ordinea de zi în cadrul mai multor organizații, după cum a fost observat pe parcursul mai multor evenimente de profil desfășurate în acest an, cum ar fi Conferința părților (COP 21) de la Paris. Organizația Internațională de Standardizare (ISO) are o serie de standarde internaționale care pot ajuta organizațiile să atenueze impactul activității lor asupra mediului, inclusiv seria de standarde internaționale ISO 14064 privind emisiile de gaze cu efect de seră.  Revizuirea acestei serii de standarde este la etapa de vot, aceasta reprezintă un pas important în vederea publicării acestora.

  Coordonate de către comitetul tehnic ISO TC 207 și subcomitetul ISO SC 7 care sunt conduse de Consiliul Standardizării din Canada (SCC) și Administrația de Standardizare din China (SAC), membrii ISO din partea Canadei, și respectiv, a Chinei, revizuirea standardelor internaționale ISO 14064-1 și ISO 14064-2 a ajuns la etapa proiectului de comitet (CD), ceea ce înseamnă că membrii implicați în elaborarea acestora au la dispoziție 2 luni pentru a vota și a face comentarii cu privire la acestea. Etapa de proiect a seriei de standarde este, de asemenea, momentul potrivit pentru oricine interesat să contribuie la revizuirea acestora prin exprimarea opiniei sale.

  Dl Tom Baumann, președinte al comitetului tehnic ISO TC 207 și subcomitetului SC 7 care efectuează revizuirea seriei de standarde internaționale ISO 14064 a spus:

  „Domeniile cheie de interes în cadrul standardului ISO 14064-1 vor fi măsurarea emisiilor indirecte a gazelor cu efect de seră, precum și legătura dintre aceasta și energia regenerabilă, care este un domeniu cu foarte multe provocări.

  Standardul internațional ISO 14064-2 este un standard important pentru sprijinirea diferitor tipuri de proiecte care se focusează pe emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv compensarea creditelor, precum și proiecte interne și proiecte de tehnologie a emisiilor de gaze cu efect de seră. Îmbunătățirea modului în care standardul cooperează cu aceste activități este esențial pentru a ajuta antreprenorii să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

  Totodată, comitetul tehnic ISO TC 207 deține cunoștințe importante ale organizațiilor-cheie cum ar fi: Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), Institutul de Resurse Mondiale (WRI), Programul de Reducere a Carbonului (CDP) și Standardul de Aur, astfel, asigurîndu-se acoperirea tuturor zonelor pertinente și relevante pentru un viitor în continuă schimbare".

  Standardul internațional ISO 14064-1 Gaze cu efect de seră. Partea: 1 Specificații și linii directoare la nivel de organizație pentru cuantificarea, raportarea și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră va aborda unele probleme cheie de cuantificare a emisiilor de gaze cu efect de seră și va include un cadru de raportare standardizat.

  Standardul internațional ISO 14064-2 Gaze cu efect de seră. Partea: 2 Specificații și linii directoare la nivel de proiect pentru cuantificarea, monitorizarea și raportarea reducerii sau sporirea limitării emisiilor de gaze cu efect de seră va fi extins pentru a fi aplicabil la credite de carbon și proiecte de tehnologie inovatoare și proiecte interne ale organizațiilor.

  Revizuirea seriei de standarde internaționale ISO 14064 se preconizează să fie finalizată în luna aprilie a anului 2016.

  Sursă: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1988