• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Ședință privind implementarea standardelor europene în domeniul infrastructurii gazelor

  Ședință privind implementarea standardelor europene în domeniul infrastructurii gazelor

       
   11.11.2016    2914 Accesări    

  Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a organizat la data de 10 noiembrie curent o ședință de informare privind „Implementarea standardelor europene în domeniul infrastructurii gazelor”, unde au participat reprezentanți ai companiilor din domeniul gazelor, autorităților de reglementare și alte părți interesate. 

  Această ședință a fost organizată în contextul campaniei „Standarde și Eficiență Energetică”, care se desfășoară în perioada 07 – 11 noiembrie curent, la nivel internațional, sub egida Organizației Internaționale de Standardizare (ISO). 

  Ședința a avut drept obiectiv identificarea unor soluții pentru accelerarea implementării standardelor europene și internaționale în domeniul infrastructurii gazelor naturale. 

  În cadrul ședinței au fost abordate subiecte privind problemele armonizării normelor și a reglementărilor în construcție și propunerile de soluționare a acestora, cum ar fi trecerea de la aplicarea unor norme de construcții și securitate industrială la implementarea unor standarde care descriu exact același obiect, proces sau metodă, și a unor acte recomandate de către Comunitatea Energetică; înlocuirea în norme sau regulamente a referințelor la standardele GOST cu referințe la standardele europene sau internaționale. 

  A fost elucidat rolul pe care îl are ISM în asigurarea disponibilității standardelor europene la nivel național prin statutul de membru la Comitetul European de Standardizare (CEN) și anume prin participarea la lucrările de standardizare europeană și adoptarea standardelor europene la nivel național. 

  Totodată, a fost menționată importanța comitetului tehnic național CT 44 „Gaze naturale și infrastructura de gaze”, care efectuează analize aprofundate ale standardelor europene și ale standardelor GOST, multe dintre acestea fiind propuse spre anulare. 

  Ședința a fost finalizată cu un schimb de informaţii între reprezentanții ISM și participanți.