• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Reflectarea activității Institutului de Standardizare din Moldova în contextul european

  Reflectarea activității Institutului de Standardizare din Moldova în contextul european

       
   14.11.2016    3292 Accesări    

  Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a participat la cea de-a 15-a reuniune a Panoului de comerț privind cooperarea în domeniul reglementării comerțului cu privire la reforma sistemelor de reglementări tehnice, organizat de Comisia Europeană și Ministerul Economiei al Republicii Moldova. 

  La acest eveniment au participat reprezentanți ai mai multor organisme de standardizare din țările Parteneriatului Estic, inclusiv: Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Ucraina, Republica Moldova și reprezentanți ai instituțiilor europene. 

  Întrunirea a avut drept obiectiv prezentarea situației actuale a țărilor sus-menționate în domeniul standardizării în ceea ce privește alinierea acestora la sistemul european, precum și respectarea și îndeplinirea prevederilor cerințelor stipulate în ghidurile 20 și 22 ale CEN/CENELEC privind criteriile de membru. 

  În cadrul evenimentului, Eric Marchand, Manager programe relații externe, Departament  Cooperare Internațională din cadrul Comitetului European de Standardizare și Comitetului European de Standardizare în Electrotehnică (CEN și CENELEC), a prezentat rezultatele și perspectivele după opt ani de colaborare în domeniul standardizării între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic. 

  Totodată, a fost elucidat gradul de adoptare a standardelor europene în Republica Moldova și în țările menționate mai sus, țara noastră poziționându-se pe primul loc în ceea ce privește adoptarea standardelor europene la nivel național. 

  Iurii Socol, director al ISM, a menționat despre reorganizarea sistemului infrastructurii calității din Republica Moldova, prevederile noii Legi nr. 20 din 04.03.2016 cu privire la standardizarea națională, consolidarea capacităților instituționale ale ISM și anume implicarea în diferite proiecte de asistență, reorganizarea comitetelor tehnice de standardizare naționale, precum și instruirea membrilor comitetelor tehnice. Totodată, a prezentat evoluția adoptării standardelor europene și evoluția anulării standardelor conflictuale și depășite în perioada anilor 2014 – 2016.    

  Până în prezent, ISM a adoptat 14213 standarde europene în calitate de standarde moldovenești, ceea ce constituie aproximativ 55% din standardele europene, și 3037 standarde internaționale.