• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Mărimi și unități fără erori

  Mărimi și unități fără erori

       
   30.01.2017    1634 Accesări    

  Când un kilogram este un kilogram? Cum măsurați cu exactitate spectrul luminii? Cum efectuați cu exactitate măsurările în termodinamică?

  Coerența între cantități și unități este importantă pentru determinarea preciziei și aceasta poate fi realizată numai în cazul când toți utilizează același limbaj. Seria de standarde internaționale ISO/IEC 80000 Mărimi și unități se află în proces de revizuire, cu scopul de a reduce erorile în timpul procesului de măsurare.

  Seria de standarde ISO/IEC 80000 oferă termeni, definiții, simboluri recomandate, unități și alte informații importante referitoare la mărimile utilizate în știință, inginerie, metrologie și industrie. Aceasta reprezintă o referință necesară pentru elaborarea lucrărilor științifice sau tehnice, manualelor, standardelor și ghidurilor.

  Seria de standarde internaționale ISO/IEC 80000 stă la baza armonizării la nivel mondial a termenilor, definițiilor și simbolurilor utilizate în domeniul științei și ingineriei, garantând un limbaj uniform și scrierea corectă a formulelor. Aceasta va reduce erorile în procesul de măsurare și va facilita comunicarea între oamenii de știință și ingineri.

  Odată cu creșterea cererilor de măsurare utilizate în mai multe domenii, cum ar fi cel al comerțului mondial, industriei, energiei și sănătății, este important să se revizuiască aceste standarde, pentru a se asigura că măsurările corespund Sistemului Internațional de Unități (SI).

  Standardele vor fi utilizate în domeniul metrologiei, în instituțiile tehnice, mediul academic, precum și de către persoanele responsabile de redactarea cărților tehnice, traducători și elaboratori de standarde.

  Sursă: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2152