• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardele și logo-urile organizațiilor de standardizare protejate prin dreptul de autor de ISM

  Standardele și logo-urile organizațiilor de standardizare protejate prin dreptul de autor de ISM

       
   08.02.2017    1541 Accesări    

  Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) ține să vă comunice despre legătura dintre standarde și logo-urile organizațiilor de standardizare, precum și despre  necesitatea respectării dreptului de autor al acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

  Logo-ul reprezintă o prescurtare a unui nume, o siglă, un element grafic folosit pentru identificarea unei firme, a unui produs, a unei organizații, a unui eveniment etc.

  Standardul reprezintă un document, elaborat de părțile interesate, pentru a soluționa o problemă comună, care afectează aceste părți. Standardele sunt un limbaj tehnic pentru comunicare între producători, furnizori, consumatori și autorități.

  Așa cum standardele și logo-urile sunt elaborate de un grup de persoane care depune un efort intelectual și alocă resurse financiare pentru realizarea acestui proces, ele constituie obiecte ale proprietății intelectuale, protejate prin dreptul de autor.

  ISM, în calitate de membru la organismele europene și internaționale, are obligația de a proteja și preveni utilizarea neautorizată a logo-urilor CEN, CENELEC, ETSI, ISO, IEC, ITU etc., precum și a standardelor elaborate de acesta.

  Utilizarea neautorizată a acestora, condiționează atragerea la răspundere a acelor părți, care le aplică.

  Pentru mai multe informații în cazul în care doriți să utilizați și să faceți referință la standarde, logo-uri, precum și la conținutul oricăror publicații elaborate de organizațiile sus-menționate, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon     022 905 304 sau pe adresa de e-mail inga.varvariuc@standard.md.