• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Finalizarea proiectului Twinning

  Finalizarea proiectului Twinning

       
   10.04.2017    1343 Accesări    

  La data de 6 aprilie, a avut loc conferința de finalizare a proiectului Twinning „Consolidarea sectorului standardizării și metrologiei în conformitate cu cele mai bune practici din statele membre ale UE".

  Prin susținerea acordată de Uniunea Europeană, Ministerul Economiei, Institutul Național de Metrologie (INM) și Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), în calitate de actori principali în infrastructura calității din Republica Moldova, au beneficiat, pe parcursul a 2 ani, de asistență și consultanță din partea experților din cadrul Institutului Național German de Metrologie (PTB), Institutului German de Standardizare (DIN), Institutului Federal pentru Cercetare și Testarea Materialelor (BAM), Biroului Român de Metrologie Legală (BRML) și Asociației de Standardizare din România (ASRO). 

  În această perioadă, ISM a beneficiat de un schimb de experiență în domeniul standardizării cu experții români și germani privind colaborarea organismului național de standardizare cu părțile interesate, consolidarea capacităților Comitetelor Tehnice (CT), utilizarea instrumentelor IT în domeniul standardizării, conflictualitatea standardelor, implementarea Sistemului de Management al Calității și implementarea cerințelor Ghidului 20 al CEN-CENELEC.

  De asemenea, în cadrul proiectului, au fost reorganizate comitetele tehnice din diferite domenii de activitate ale economiei naționale, au fost organizate sesiuni de instruire pentru membrii CT, la care au participat 35 de membri și 11 președinți de comitete tehnice.
  O bună parte din producătorii și exportatorii din Republica Moldova au beneficiat de seminare de instruire privind importanța standardelor europene și implicarea în activitatea de standardizare.

  Angajații ISM au beneficiat de 6 vizite de studiu la organismele de standardizare din România și Germania, precum și de o vizită de studiu la CEN-CENELEC.
  Au fost elaborate materialele informaționale:
  „Linii directoare privind statutul standardelor anulate și utilizarea acestora";
  „Standardele europene - beneficii și oportunități pentru Republica Moldova";
  Beneficiile implicării în activitatea de standardizare”;
  „Strategia de activitate pentru anii 2016-2018”
  „De la tehnologiile învechite spre soluții tehnologice performante. Ambalare modernă - practică și sigură";
  „De la tehnologiile învechite spre soluții tehnologice performante. Semafoare moderne - siguranță și confort;
  „De la tehnologiile învechite spre soluții tehnologice performante. Ascenscoare moderne - siguranță și confort.