• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardul ISO 50001 – instrument-cheie pentru acțiunile în domeniul climatic

  Standardul ISO 50001 – instrument-cheie pentru acțiunile în domeniul climatic

       
   20.06.2017    936 Accesări    

  Gestionarea energiei este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă comunitatea internațională. Revizuirea standardului internațional ISO 50001 privind sistemele de management al energiei a avut un impuls major în cadrul Forumului Ministerial pentru Energie Pură (CEM8), desfășurat recent la nivel mondial.

  Miniștrii energiei și factorii de decizie de la cel mai înalt nivel, împreună cu experții tehnici și liderii din sectorul privat, s-au întrunit la Beijing, China, pentru a discuta despre modul de reducere a surselor de energie regenerabile. Au fost organizate o serie de evenimente, forumuri și ateliere de lucru, inclusiv un workshop internațional privind strategiile de creștere a eficienței energetice, prevăzute în standardul ISO 50001.

  Standardul sus-menționat oferă companiilor soluții de îmbunătățire continuă a performanței energetice și a durabilității. Astfel, la sfârșitul anului 2015, aproape 12 000 de companii au fost deja certificate conform cerințelor acestui standard, ceea ce constituie cu 77% mai mult față de anul precedent.

  Analiza raportului CEM arată că punerea în aplicare a standardului internațional ISO 50001 în sectoarele comerciale și industriale la nivel global ar putea conduce la economii de energie cumulative de aproximativ 62 exajoule până în 2030, economisind aproape 600 miliarde de USD în costurile de energie și evitând 6 500 milioane  de tone metrice de emisii de CO2. Estimările anuale privind aceste emisii sunt echivalente cu eliminarea a 215 milioane de autoturisme de pe șosea.

  Sursa: https://www.iso.org/news/ref2193.html