• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  ETSI a lansat metode de testare pentru îmbunătățirea calității serviciilor vocale în prezența zgomotului de fundal

  ETSI a lansat metode de testare pentru îmbunătățirea calității serviciilor vocale în prezența zgomotului de fundal

       
   04.08.2017    4930 Accesări    

  Zgomotul de fundal este o problemă pentru sectorul telecomunicațiilor, care trebuie luată în considerare în cazul proiectării terminalelor de bandă largă.

  În scopul abordării acestei probleme, comitetul tehnic al Institutului European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI) a elaborat și publicat metode de testare, pentru a evalua obiectiv performanța terminalelor de bandă largă pentru comunicarea vocală în prezența zgomotului de fundal. 

  Standardul ETSI TS 103 281  Calitatea transmisiei vocale și de tip multimedia (STQ). Calitatea vocii în prezența zgomotului de fond. Metode obiective de încercare pentru terminalele de bandă largă și de bandă întreagă oferă metode și modele de testare și evaluare a calității serviciilor de conversație pentru teleconferințe și aplicații audiovizuale. Pentru a analiza diferiți parametri care influențează calitatea convorbirii, noua specificație tehnică ETSI ia în considerare calitatea discursului, precum și calitatea transmisiei zgomotului de fundal. Modelele obiective descrise în standardul sus-menționat se bazează pe un studiu realizat cu vorbitorii americani, germani și chinezi (mandarin).

  Comitetul pentru calitatea transmisiei vocale și de tip multimedia (STQ) continuă să lucreze la dezvoltarea unor metodologii, aranjamente de testare și cerințe privind evaluarea performanței dispozitivelor pentru comunicarea vocală. În prezent, comitetul tehnic lucrează la o specificație tehnică care vizează îmbunătățirea calității de interceptare a sunetului pentru persoanele cu deficiențe de auz. Aceasta va defini cerințele și metodele de măsurare pentru a evalua impactul deficiențelor de transmisie asupra inteligibilității, servind drept model de evaluare obiectivă a percepției senzoriale. 

  Sursa:http://www.etsi.org/news-events/news/1210-2017-07-etsi-releases-test-methods-to-improve-qos-in-the-presence-of-background-noise