• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  După 3 ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova este campioană la adoptarea standardelor europene

  După 3 ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova este campioană la adoptarea standardelor europene

       
   11.08.2017    1735 Accesări    

  La 27 iunie 2017 s-au împlinit 3 ani de la semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

  Prezentul Acord a creat  un nou climat pentru relațiile economice RM-UE, și a contribuit la dezvoltarea economică a Republicii Moldova, permițând racordarea sistemelor politic și economic al țării în conformitate cu valorile, standardele și reglementările Uniunii Europene. 

  Odată cu semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente.  Institutul de Standardizare din Moldova a contribuit la realizarea angajamentelor, pe segmentul standardizării, și anume:

  - transpunerea în mod progresiv a corpusului de standarde europene (EN) ca standarde naționale, inclusiv standardele europene armonizate, a căror utilizare voluntară oferă o prezumție de conformitate cu legislația Uniunii Europene transpusă în legislația Republicii Moldova;
  - simultan cu această transpunere, retragerea standardelor naționale care contravin standardelor europene;
  - îndeplinirea progresivă a condițiilor pentru asumarea statutului de membru cu drepturi depline al organismelor europene de standardizare.

  Ținem să vă informăm că în perioada iulie 2014 - iulie 2017, au fost adoptate 12 138 de standarde europene ca standarde moldovenești, iar 4255 de standarde conflictuale au fost identificate și anulate.

  Totodată, potrivit raportului Comitetului European de Standardizare (CEN) și Comitetului European de Standardizare în Electrotehnică (CENELEC), pentru anul 2016, Republica Moldova ocupă primul loc la numărul de standarde europene preluate și adoptate.