• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  A fost extinsă perioada de tranziție la versiunea nouă a standardului SM ISO/IEC 17025:2017

  A fost extinsă perioada de tranziție la versiunea nouă a standardului SM ISO/IEC 17025:2017

       
   25.06.2020    939 Accesări    

  Din considerentul situației create la nivel global de pandemia COVID-19, perioada de tranziție la versiunea nouă a celui mai popular standard pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări SM ISO/IEC 17025:2017 "Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări" a fost extinsă.

  "În această perioadă de tranziție, este important să rețineți că atât ISO/IEC 17025:2005, cât și ISO/IEC 17025:2017 sunt la fel de valabile și de aplicabile. Acreditarea conform oricărei versiuni a standardului acordată de către un organism de acreditare semnatar al aranjamentului ILAC ar trebui să fie recunoscută de către piață și, prin urmare, este recomandat ca utilizatorii să recunoască ambele versiuni și după expirarea perioadei de tranziție de 3 ani". La această concluzie au ajuns de comun acord ILAC și ISO.

  Întregul comunicat ILAC și ISO poate fi accesat aici.

  Perioada de tranziție a fost prelungită până la 1 iunie 2021. ILAC și ISO au convenit asupra acestei extinderi pentru a se asigura că toate laboratoarele vor reuși să realizeze tranziția în perioada de existență a restricțiilor aplicate din motivul răspândirii COVID-19.

  Vă amintim că SM ISO/IEC 17025:2017 "Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări" este referința internațională pentru laboratoarele care desfășoară activități de încercări și etalonări din întreaga lume.

  Obținerea unor rezultate valide și de încredere pe scară largă constituie esența activităților de laborator. SM ISO/IEC 17025:2017 permite laboratoarelor să implementeze un sistem de calitate și să demonstreze că sunt competente din punct de vedere tehnic.

  Acest standard facilitează, de asemenea, cooperarea între laboratoare și alte organisme, generând o acceptare mai largă a rezultatelor între țări. Rapoartele de încercări și certificatele pot fi acceptate dintr-o țară în alta fără a fi nevoie de testări suplimentare, ceea ce facilitează comerțul internațional.