• Prima   -  Resurse media   -  Noutăți şi evenimente  -  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura informativă Fructe și legume

  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura informativă Fructe și legume

       
   19.09.2013    5475 Accesări    
   

   

  Buna desfășurare a tuturor proceselor metabolice este determinată de mai mulți factori, unul dintre aceștia fiind alimentația sănătoasă. Alimentația trebuie să fie completă, incluzînd proteine, glucide, săruri minerale și vitamine în cantități echilibrate. Astfel, prezența acestor elemente în corpul uman este indispensabilă. O hrană sănătoasă este hrana proaspătă, variată și bogată în substanțe minerale și vitamine.

  Fructele și legumele sînt alimente de origine vegetală, cu o largă întrebuințare în alimentație, fiind apreciate din punct de vedere nutritiv prin conținutul lor bogat în glucide, săruri minerale, vitamine și acizi organici.

  Datorită fertilității solurilor și climei favorabile, Republica Moldova reprezintă o țară agrar-industrială. Astfel, o bună parte din populație este implicată în activitatea agricolă. 

  Producătorii de fructe și legume sub orice formă (proaspete, uscate, congelate etc.) sînt obligați să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea calității, siguranței alimentare, a formelor de recoltare, ambalare, depozitare, transportare, prezentare și etichetare. Aceste cerințe sînt stipulate în reglementările tehnice în vigoare din Republica Moldova (HG nr. 1402 din 13.12.2007 Fructe, bace și legume congelate rapid, HG nr. 1523 din 29.12.2007 Fructe și legume uscate (deshidratate),  HG nr. 174 din 02.03.2009 Fructe de culturi nucifere. Cerințe de calitate și comercializare, HG nr. 1279 din 17.11.2008 Ambalarea, transportarea și depozitarea fructelor, legumelor și ciupercilor proaspete, HG nr. 929 din 31.12.2009 Cerințe de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete și HG nr. 613 din 06.07.2010 Norma privind cerințele igienice la producerea, recoltarea, ambalarea, depozitarea și transportarea fructelor și legumelor proaspete).

  În acest context, Institutul Național de standardizare a elaborat o nouă broșură tematică intitulată „Fructe și legume", care este destinată producătorilor și distribuitorilor de fructe și legume, precum și organismelor de certificare. Aceasta conține descrierile succinte ale standardelor moldovene în domeniul respectiv.

  Broșura tematică și întregul text al standardelor pot fi consultate și achiziționate în Fondul Național de Standarde la sediul Institutului Național de Standardizare.

  Standardele asigură calitatea la nivel național și internațional.