• Prima   -  Resurse media   -  Noutăți şi evenimente  -  Anunț privind solicitarea propunerilor pentru elaborarea Programului de Standardizare Națională 2014

  Anunț privind solicitarea propunerilor pentru elaborarea Programului de Standardizare Națională 2014

       
   24.09.2013    4991 Accesări    

  Conform art. 10 al Legii nr. 590 din 22.09.1995 cu privire la standardizare, Institutul Național de Standardizare (INS) inițiază elaborarea proiectului Programului de standardizare națională pentru anul 2014 în baza propunerilor părților interesate.

    Oricare parte interesată în aplicarea unui standard poate înainta propuneri de adoptare în calitate de standard național.

   Standardele ce vor fi propuse pentru a fi adoptate trebuie să susțină obiectivele trasate în documentele de politici naționale, să contribuie la implementarea directivelor europene și la eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului, urmînd a fi prezentate argumentele care justifică necesitatea adoptării standardelor, pentru a decide asupra includerii acestora în Programul național de standardizare.

   În lumina celor menționate, rugăm prezentarea propunerilor de standarde europene și/sau internaționale spre adoptare pentru anul 2014 cu fundamentarea necesității practice și a avantajului industrial și comercial obținut la utilizarea acestor standarde.

   Concomitent, pot fi înaintate propuneri pentru elaborarea standardelor moldovene SM, cu menționarea condițiilor de elaborare (comitet tehnic sau grup de lucru responsabil, sursele de finanțare).

  La fel, pentru domeniile în care lipsesc standarde europene sau internaționale, poate fi solicitată adoptarea standardelor interstatale GOST sau standardelor altor țări.

   Propunerile pot fi transmise pînă la data de 01.11.2013 la adresa de email: lilian.bostan@standard.md sau în adresa INS – str. E. Coca 28, MD 2064.