• Prima   -  Resurse media   -  Noutăți şi evenimente  -  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică Lapte și produse lactate

    Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică Lapte și produse lactate

         
     03.10.2013    5469 Accesări    

     

    Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică „Lapte și produse lactate"

     














































     

    Din cele mai vechi timpuri, laptele a fost folosit ca aliment principal în hrana diferitelor popoare,ca asirienii,

    babilonienii, grecii și românii. Acesta este alimentul cel mai complex și mai ușor asimilatde organism, constituind

    unul din alimentele de bază în nutriția omului încă de la începutul vieții.

    Laptele și produsele obținute din el conțin majoritatea substanțelor nutritive necesare organismuluiîntr €o proporție

    echilibrată și sînt bine asimilate de către organism. În prezent, pe rafturile magazinelorputem găsi o varietate de

    produse lactate.

    Dar, putem noi oare afirma cu certitudine că aceste produse sînt naturale și sigure pentru sănătatea omului?

    Laptele, prin natura sa, constituie un mediu favorabil dezvoltării și supraviețuirii diferitor specii de microorganisme,

    inclusiv și celor patogene.

    Deci, pînă la comercializarea laptelui sau pînă la fabricarea altor produse lactate, acesta trebuie să fie prelucrat

    termic € pasteurizat sau sterilizat. Pentru siguranța consumatorilor, laptele și produsele lactate trebuie să treacă

    printr €un proces de verificare a calității. Acest proces începe de la ferma care oferă laptele, care și ea trebuie să

    respecte standarde stricte de calitate și culminează cu produsele finite care ajung la consumatori.

    Conform Federației Internaționale a Laptelui, pînă în 2021 se preconizează o creștere de 20% a consumului de

    lapte și produse lactate. Deci, este absolut necesară cunoașterea de către producători a standardelor din domeniu.

    În acest scop, Institutul Național de Standardizare pune la dispoziție o nouă broșură tematică intitulată

    „Lapte și produse lactate", care cuprinde conținutul succint al standardelor moldovene pentru lapte și produsele

    din lapte, astfel contribuind la asigurarea calității acestor alimente de bază. Broșura respectivă face parte dintr €o

    serie de broșuri dedicate standardelor din industria alimentară, valabile pe teritoriul Republicii Moldova.

    Totodată, broșura cuprinde Reglementarea Tehnică „Lapte și produse lactate" aprobată prin Hotărîrea Guvernului

    nr. 611 din 05.07.2010, cu următoarea modificare: HG 296 din 26.04.11, MO74 €77/06.05.11, art. 343.

    Standardele moldovene conexe Reglementării Tehnice în cauză sînt marcate cu linii întrerupte.

     

    Broșura poate fi consultată și achiziționată în Fondul Național de Standarde al INS, la adresa          E. Coca, 28.

    Telefon: +373 (22) 218 403

    E-mail: fond@standard.md