• Prima   -  Resurse media   -  Noutăți şi evenimente  -  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică Încălțăminte"

  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică Încălțăminte"

       
   21.11.2013    5714 Accesări    

  Institutul Național de Standardizare propune spre atenția Dvs. broșura tematică „Încălțăminte"

  Industria de confecții reprezintă ramura de bază a industriei ușoare din Republica Moldova, avînd un rol social și economic important, care generează venituri substanțiale, inclusiv venit din export. Ritmurile de dezvoltare a industriei de confecții depășesc cu mult cele a industriei constructoare de mașini, chimice etc., fiind una din cele mai dinamice ramuri ale economiei.

   Una din subramurile industriei de confecții reprezintă fabricarea încălțămintei, care cuprinde o gamă largă de materiale și diferite asortimente de produse, de la încălțăminte pentru bărbați, femei și copii, pînă la produse specializate, cum ar fi încălțămintea de protecție, încălțămintea pentru surf pe zăpadă etc. Producătorii autohtoni se orientează spre creșterea volumului de producție și micșorarea costului de producție prin prisma asigurării calității. Totodată, anual, la nivel mondial se produc tot mai multe bunuri contrafăcute. Toate produsele falsificate sînt de calitate joasă, prezentînd pericol pentru sănătatea și siguranța oamenilor. Procesul tehnologic de confecționare a îmbrăcămintei presupune respectarea unor reguli, care se referă atît la efectuarea operațiilor necesare (manuale sau mecanice), precum și la materialele utilizate. Designul articolelor de încălțăminte trebuie să asigure funcționalitatea și siguranța în exploatare. Pregătirea materiei prime auxiliare pentru croire și ștanțare (alegerea și sortarea materialului în funcție de felul încălțămintei), croirea și prelucrarea detaliilor, coaserea, asamblarea părților încălțămintei sînt doar unele etape ale procesului tehnologic de confecționare a încălțămintei, care este mult mai complex. Astfel, la fiecare etapă a acestui proces sînt impuse diferite condiții tehnice.

  Pentru promovarea inovației, competitivității și concurenței, combaterea fraudei și a contrafacerii, precum și pentru protejarea sănătății consumatorilor și a mediului ambiant, producătorii trebuie să cunoască și să respecte cerințele reglementărilor tehnice în vigoare în Republica Moldova, precum și cele recunoscute la nivel internațional.

  În acest sens, Institutul Național de Standardizare propune o nouă broșură tematică, care cuprinde descrierile succinte ale standardele moldovene din domeniu, care includ informații referitoare la terminologie, condiții tehnice și metode de încercări.

  Broșura poate fi consultată și achiziționată în Fondul Național de Standarde al INS, la adresa E. Coca, 28.

  Telefon: +373 (22) 905 303

   

  E-mail: standard@standard.md