Directorul Institutului de Standardizare din Moldova (ISM) Andrian Bunduc a avut o ședință tehnică cu expertul internațional Derek Carnegie, în contextul suportului acordat de Programul USAID MISRA Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în elaborarea Ghidului pentru exportul în țările EFTA.

În cadrul ședinței părțile au abordat subiecte cu referință la principalele informații/domenii care urmează a fi inlcuse în ghid pentru ca acesta să fie util exportatorilor și deficiențele cu care se confruntă întreprinderile în export către țările EFTA. Totodată, a fost prezentat proiectul cuprinsului Ghidului pentru export și viziunea instituției cu privire la sectoarele/produsele cu potențialul major pentru exportul pe piețele țărilor EFTA etc.

Scopul Ghidului este de a facilita înțelegerea domeniului de aplicare a Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și EFTA (European Free Trade Association), semnat pe 27 iunie 2023. Ghidul va oferi o detaliere a proceselor pe care exportatorii trebuie să le îndeplinească pentru a exporta către Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, oferind exemple și clarificări cu privire la procedurile vamale cu fiecare țară, cerințe de plasare pe piață, cerințe legate de măsuri sanitare și fitosanitare, drepturile de proprietate intelectuală, concurență, achiziții publice, comerț electronic etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.