La Institutul de Standardizare din Moldova a avut loc ședința de lucru a comitetului tehnic de standardizare CT 9, dedicată produselor viticole și vinicole, precum și altor produse alcoolice alimentare. În cadrul acestei întâlniri au fost abordate mai multe subiecte:

– Planificarea elaborării anteproiectului standardului moldovenesc original SM 202X „Must de struguri proaspăt alcoolizat. Specificaţii”;

– A fost argumentată necesitatea și importanța elaborării unui nou standard care să reglementeze mustul de struguri proaspăt alcoolizat, în concordanță cu prevederile actelor normative și legislative relevante;

– S-a propus examinarea periodică a standardelor moldovenești în scopul asigurării respectării cerințelor reglementate:

– SM 269:2008;

– SM 186:2014;

– SM 911:2014;

– SM 319:2015.

De asemenea, a fost subliniată importanța standardizării produselor viticole și vinicole, precum și a altor produse alcoolice alimentare, în contextul inițiativelor Guvernului Republicii Moldova de armonizare a legislației naționale cu cea europeană. S-a discutat necesitatea elaborării de standarde naționale pentru metodele de verificare a indicilor reglementați (densitatea optică, extractul sec reducător, substanțe tenante, azotoase) și pentru grupe de produse noi, în vederea asigurării existenței documentelor de referință necesare pentru evaluarea conformității produselor și serviciilor, precum și pentru utilizarea acestora în achizițiile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.