Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a elaborat două standarde care vor contribui la îmbunătățirea managementului proiectelor.
Gestionarea cu succes a proiectelor este fundamentală pentru a obține rezultate care vor genera eficiență, respectând prevederile standardelor. Acesta este motivul pentru care au fost actualizate și extinse două standarde-cheie din seria de documente ISO, oferind orientări generice importante pentru realizarea cu succes a proiectelor.
Standardul ISO 21500 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Context și concepte oferă îndrumări generale pentru utilizarea seriei de standarde ISO 21500. Acesta furnizează o imagine de ansamblu asupra managementului proiectelor, programelor, portofoliului și guvernanței acestora. Standardului ISO 21500 i se alătură ISO 21502 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Îndrumări privind managementul proiectului care oferă îndrumări privind gestionarea proiectelor, accentuând beneficiile și rezultatele finale, inclusiv activitățile de supraveghere privind proiectele.
ISO 21502 furnizează recomandări cu privire la practici diferite, necesare în fiecare fază a ciclului de viață al proiectului, inclusiv planificarea și controlul (cum ar fi abordarea riscurilor și problemelor și controlul schimbărilor), precum și gestionarea beneficiilor, a schimbărilor în mediul de afaceri și a informațiilor.
Aceste două standarde fac parte din seria ISO 21500 care include și:
– ISO 21503 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Îndrumări privind gestionarea programelor;
– ISO 21504 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Îndrumări privind gestionarea portofoliului;
– ISO 21505 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Îndr
– umări privind guvernanța;
– ISO / TR [1] 21506 Managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Vocabular;
– ISO 21508 Managementul valorii obținute în managementul proiectelor și programelor;
– ISO 21511 Structuri de repartizare a lucrărilor pentru managementul proiectelor și programelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *