„Aer sănătos, planetă sănătoasă” este tema Zilei Internaționale a aerului curat pentru cerul albastru din acest an, care se desfășoară în fiecare an în data de 7 septembrie.

În acest context se propune evidențierea impactului negativ al poluării aerului și nevoia de aer curat pentru a promova sănătatea și mediul sănătos, accentuând combaterea problemei în creștere a poluării aerului.

ISO are sute de standarde care reprezintă un consens internațional cu privire la combaterea poluării aerului. Acestea includ standarde pentru măsurarea poluanților atmosferici și a emisiilor, aerului din spațiul de lucru, aerului interior și tehnologiilor care reduc poluarea atât în încăperi, cât și în exterior. Calitatea aerului dintr-un mediu construit poate fi compromisă de mai mulți factori, cum ar fi gazele dăunătoare, particulele, mirosurile, microorganismele și emisiile provenite de la produse și mobilier pentru construcții.

Prin urmare, calitatea sistemelor de ventilație și filtrare, precum și designul și aspectul acestora, pot juca un rol semnificativ. ISO 7708 Calitatea aerului. Definiții ale fracțiunilor de dimensiune a particulelor pentru prelevarea de probe legate de sănătate, ISO 13138 Calitatea aerului. Convenții de prelevare a probelor pentru depunerea particulelor în aer în sistemul respirator uman și seria ISO 16000 pentru aerul interior, sunt doar câteva dintre standardele care sprijină aceste tehnologii.

Aproximativ trei miliarde de oameni folosesc zilnic focuri deschise poluante sau sobe ineficiente pentru gătit și încălzire, ceea ce generează risc de tulburări de sănătate și decese premature. ISO 19869 Sobe curate și soluții de gătit curate. Metode de testare pe teren pentru sobe este un instrument puternic pentru promovarea utilizării aparatelor de gătit care poluează în mod redus. Acesta oferă un mod de evaluare a metodelor existente pentru testarea aragazelor de bucătărie, precum și îndrumări privind dezvoltarea metodelor inovative.

Salvând planeta

ISO are multe standarde care promovează numeroase modalități de reducere a poluării aerului, cum ar fi vehiculele rutiere electrice, hibride și cu celule de combustibil. Printre acestea sunt ISO 20762 Vehicule rutiere cu propulsie electrică. Determinarea puterii pentru propulsia vehiculelor electrice hibride și ISO 23274 Vehicule rutiere hibrid-electrice. Emisiile de evacuare și măsurătorile consumului de combustibil.

Toate aceste standarde contribuie la multe dintre Obiectivele Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD), inclusiv la cele privind sănătatea și bunăstarea (ODD 3), energia accesibilă și curată (ODD 7) și acțiunea împotriva climei (ODD 13).

#HealthyAirHealthyPlanet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *