Pe parcursul ultimilor ani autoritățile de reglementare din domenii, precum și Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), întreprind acțiuni de aliniere și implementare a cadrului legislativ și normativ și a practicilor naționale la cerințele și regulile Uniunii Europene. Aceste ajustări rezultă din angajamentele asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr.112 din 02.07.2014 și a Planului Național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, cu privire la revizuirea documentelor normative din domeniile aplicabile în economia națională în scopul armonizării acestora cu legislația și standardele europene și internaționale.

Pentru executarea acestor prevederi, Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a examinat o serie de standarde interstatale în vigoare din domeniul industriei ușoare  și a identificat standarde, care se propun a fi examinate în ce măsură sunt utilizate în practică.

ISM propune anularea acestor standarde de la data de 31.12.2023.

Lista standardelor poate fi consultată aici.

După anularea aplicării, textul standardelor se păstrează în Fondul Naţional de Standarde şi este disponibil pentru consultare, pentru o perioadă nedeterminată.

Asupra propunerii de anulare a aplicării acestor standarde poate face observaţii orice persoană fizică sau juridică până la data de 27.12.2023, termen care reprezintă sfârşitul anchetei publice. În cazul, în care se consideră necesară aplicarea în continuare a unui sau altui standard, trebuie prezentate justificări privind utilitatea practică a standardului, avantajele industriale sau economice în urma utilizării acestuia sau imposibilitatea continuării activității în lipsa standardului.

Suplimentar, menționăm că standardele nu sunt acte normative (nu sunt de natură regulatorie). Respectiv, anularea unui standard nu înseamnă lipsa legitimității acestuia după anulare și nu atrage încetarea unor efecte legale, după cum o au normele sau reglementările. Prin faptul că un standard a fost anulat se indică doar că acest standard nu mai reflectă stadiul tehnicii și că există un alt standard mai modern. Iar la decizia utilizatorului, a producătorului sau a autorității de reglementare, aceste standarde anulate mai pot fi utilizate în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.